Gaps Diyeti Nedir ?
GAPS diyetinin özünde, insanlar sindirimi zor olan ve bağırsak florasına zarar verebilecek yiyeceklerden kaçınırlar. Onları, bağırsakların iyileşmesine yardımcı olan, besin yönünden zengin gıdalar ile değiştirirler.
GAPS teorisine göre, sağlıksız bir bağırsak, zararlı bakterilerin ve toksinlerin kan dolaşımına geçmesine izin verir, bu da beyne gider ve beynin çalışmasına müdahale eder. Teori, bağırsaklara zarar veren gıdaların elimine edilmesinin otizm spektrum bozukluğu (OSB), dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve disleksi gibi durumların tedavisinde yardımcı olabileceğini söylüyor.
Dr. Natasha Campbell-McBride tarafından bağırsak ve psikoloji sendromunu tedavi etmek için oluşturulmuş bir eliminasyon diyetidir, 2004 yılında sindirim sistemi ile beyin arasındaki bağlantıyı tanımlamak için kullandığı bir terimdir.
GAPS, şiddetli sindirim ve bağışıklık sistemi sorunları, öğrenme güçlükleri ve şiddetli bağışıklık sistemi rahatsızlıkları gibi semptomların bir arada bulunduğu hastalar için her şeyi kapsayan bir ifadedir. Campbell-McBride, insanların tükettiği yiyecek, içecek ve ürünlerin beyin fonksiyonlarında derin bir rol oynadığına inanıyor.
Vücudu detoksifiye etmek ve vücudun kendini iyileştirmesine izin vermek için sindirim sisteminizden başlamanız gerektiğini iddia ediyor.
GAPS diyeti aşağıdaki durumları hedefler.
- Vücudun sindirmekte zorlandığı yiyecekleri çıkarın.
- Zararlı bağırsak florasını ortadan kaldırın.
- Bağırsak astarına iyileşme şansı vermek için bunları besin değeri yüksek gıdalarla değiştirin.
Bağırsaklarınızı iyileştirmek vücuttaki toksisite seviyelerini düşürür, teoriye göre beyin fonksiyonlarını ve bir dizi bozukluğu iyileştirir.
GAPS diyeti hakkında
Diyet, altı aşamalı katı bir detoksifikasyon süreciyle başlar. Altı aşamayı tamamladığınızda, balık ve etleri, hayvansal yağları, yumurtaları, fermente edilmiş yiyecekleri ve sebzeleri içeren tam GAPS yeme rejimine geçeceksiniz. Tüm yiyecekler organik ve taze olmalı, kaçınılması gereken uzun bir GAPSe özgü yiyecekler listesine ek olarak işlenmiş yiyeceklerden uzak durmalıdır.
GAPS diyeti, Crohn hastalığı gibi sindirim bozukluklarını tedavi etmek için kullanılan spesifik karbonhidrat diyetine dayanmaktadır. İkisi arasındaki en büyük fark, SCD’nin laktozsuz süt ürünlerine izin vermesidir.
GAPS Diyeti nasıl Uygulanır ?
YAPILMAYACAKLAR
Yapın: Bol bol balık ve et yiyin.
GAPS diyeti bir eliminasyon diyetidir, yani yaşadığınız semptomlara hangilerinin neden olabileceğini bulmak için yiyecekleri ortadan kaldıracak ve her seferinde bir tane yeniden tanımlayacaksınız.
GAPS diyetinin üç bölümü vardır:
altı bölümlü giriş diyeti, ardından süt ürünlerine giriş ve sonunda tam GAPS diyeti yeme rejimi. Her aşamada harcanan süre kişiye göre değişir ve bazıları durumuna göre birinci veya ikinci aşamayı atlar. Tipik olarak, başlangıç aşamalarından geçtikten sonra, taze etleri (tercihen hormonsuz ve otla beslenmiş), hayvansal yağları, balık ve kabuklu deniz ürünlerini, organik çiftlik taze yumurtalarını, fermente edilmiş ürünleri vurgulayan tam GAPS yeme rejimine geçeceksiniz. gıdalar ve nişastalı olmayan sebzeler.
GAPS diyetinin altı başlangıç aşamasının her birine bir göz atalım:
Aşama 1. Bu aşama, sık ishal, karın ağrısı ve şişkinlik gibi ciddi sindirim semptomları yaşayan herkes için önemlidir. Taze et, kümes hayvanları ve balık kullanarak ev yapımı çorba stokları yiyeceksiniz; kefir veya ev yapımı yoğurt gibi probiyotik gıdalar; ve taze bitki çayları.
2. Aşama. Her aşamada, önceki aşamaların yiyecek gruplarını geliştireceksiniz. İkinci aşama, ham organik yumurta sarısı, ev yapımı ghee ve fermente balık ekler. Tuz ve taze otlar uygun olsa da bu aşamada baharatlardan kaçının.
Aşama 3. Bu aşamada olgun avokado, fındık ezmeleri, bütün yumurtalar ve pişmiş ve fermente sebzeler bulunur. Ayrıca, karışıma yüksek kaliteli bir probiyotik takviyesi eklenir.
Aşama 4. Günlük diyetinize kavrulmuş ve ızgara etler, soğuk sıkım zeytinyağı, taze sıkılmış sebze suları ve fındık unu ekleyeceksiniz.
Aşama 5. Bu aşamada elmaları, çiğ sebzeleri ve taze sıkılmış meyve suyunu (sebze suyuna eklenir) ekleyeceksiniz.
6. Aşama. Son tanıtım aşamasında, GAPS onaylı bir listedeki tüm çiğ meyveleri ekleyebilirsiniz. Buna çilek, olgun muz ve hindistan cevizi dahildir. Kuru meyve, hindistancevizi sütü ve ıslatılmış fındık veya tohumlara da ölçülü olarak izin verilir.