Homeopati

homeopati tedavisi için kullanılan mor çiçekler kabın içerisinde

Alternatif tıp yöntemleri arasında yer alan ve 18.yy’da Samuel Hahnemann tarafından geliştirilen Homeopati; ruhsal, fiziksel ve zihinsel rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. İlk kez Doğu Asya ve eski batı uygarlıklarında ortaya çıkan yöntemde, hastalığın belirtileriyle uyumlu olan doğal maddelerin küçük miktarları kullanılarak vücudun kendini iyileştirmesi hedeflenmiştir.

 Yaptığı deneme yanılma yöntemleriyle Hahnemann, kinin maddesi içeren peru kabuğunun sıtma hastalığına karşı iyileştirici bir etkisi olduğunu öne sürer. Tezinin doğru olup olmadığını test etmek için bir miktar peru kabuğu tozu yutar. Test aşamasından sonra sıtma belirtilerinden olan yüksek ateş, halsizlik ve tedirginlik hallerini ortaya çıkaran peru kabuğu, benzer benzeri iyileştirir teorisini destekler.

Tezin uygulanabilir olduğu kanısına varıldıktan sonra homeopati tedavisinin de etkili olduğuna karar verilir. Tedavide, hastalık belirtilerini gösteren maddelerin sağlıklı bir kişiye az miktarda uygulanmasıyla aynı reaksiyonları vermesi beklenir. Örneğin; grip salgınında görülen burun akıntısı ve göz yaşarmasına neden olan soğan, sağlıklı bir bireye verildiğinde de aynı sonuçlar gözlemlenir. Buna göre doğal içeriğe sahip maddelerin seyreltilmiş formlarının kullanılması, hastalıkları tedavi eder.

Homeopati Nedir? Homeopati Ne Demek?

1976 yılında geliştirilen homeopati, benzer benzeri tedavi eder prensibiyle soğuk algınlığı, grip, ateş, öksürük, astım, eklem ağrıları ve anksiyete bozuklukları gibi hastalıkların tedavisinde uygulanan bir yöntemdir. Kendi kendini iyileştirme mantığına sahip olan tedavi, çok az miktarda seyreltilmiş mineral kullanıp iyileşmeyi tetikleyerek vücudun kendini onarmasına destek olur.

Homeopati Nasıl Etki Eder?

Homeopati tedavisinin temelinde vücudun kendi iyileşme mekanizmalarını aktif hale getirmesi yer alır. Belirli uygulamalara dayanan tedavi, temel ilkeler çerçevesinde gerçekleşir. Benzerlik yasasına dayanarak genel sağlık üzerinde etki eden homeopati, vücudun bağışıklık sistemini ve savunma mekanizmasını uyararak iyileşmeyi başlatır. Hasta kişiye göre farklılık gösteren süreç; bireyin fiziksel, ruhsal, zihinsel ve duygusal durumlarının analiz edilmesiyle başlar.

Homeopati bitkilerinden ilaç yapan doktorHomeopati ile Tedavi Edilen Hastalıklar

Homeopati tedavi yönteminde kullanılan doğal maddeler, hastalıklara göre değişiklik gösterir. Örneğin, kırmızı soğanın seyreltilmesiyle oluşan ilaçların kullanımı sonucunda sinüzit, kronik bronşit ve astım gibi üst solunum yolu hastalıkları tedavi edilir. Homeopati yönteminin iyileştirdiği diğer rahatsızlıklar ise aşağıdaki gibidir:

  • Ürtiker, egzama gibi cilt rahatsızlıkları, gıda ve mevsime bağlı olarak gelişen alerjik reaksiyonlar
  • Kabızlık, ishal, gastrit, vb. sindirim sistemi bozuklukları
  • Migren ve kronik baş ağrıları
  • Anksiyete, stres, kaygı, tükenmişlik sendromu gibi psikolojik sorunlar
  • Uyku bozuklukları
  • Adet düzensizliği, menopoz ve PMS dengesizlikleri
  • Akne, sivilce, siğil, sedef hastalığı gibi cilt problemleri
  • Bebeklerde görülen kolik, diş çıkarma ve enfeksiyon hastalıkları

Yukarıdaki hastalalıklara ek olarak homeopati, ameliyat sonrası travma ve yaralanmaların iyileştirilmesi için de tercih edilir.

Kimler Homeopat Olabilir?

Homeopat olmak isteyen kişilerin öncelikle insan sağlığı ve hastalıkları hakkında bilgi birikimi olması gerekir. Bu nedenle hastanın fiziksel, duygusal ve zihinsel durumunu değerlendirebilmek adına kapsamlı eğitimler alırlar. Teorik bilgilerin yanı sıra pratik uygulamalara da hakim olması beklenen Homeopat’ların, lisans ve sertifika eğitimleri de olmalıdır. Uzmanlık eğitimlerini tamamlayan homeopati doktorları, alternatif tıp alanında sahip oldukları geniş bilgi birikimiyle çeşitli hastalıkların tedavi edilmesinde önemli bir rol üstlenirler.

Homeopati Muayenesi Nasıl Yapılır?

Homeopatik tedavi sürecinde muayene; hastanın genel sağlık durumu, semptomları, duygusal ve zihinsel analizleriyle başlar. Her birey için özel olarak toplanan veriler, hastanın hikayesini oluşturarak tedavi sürecinde doğru kararlar alınmasını sağlar. Hastanın geçmiş dönem rahatsızlıkları, uygulanan tedaviler ve sonuçları dikkate alınır. Genetik ve kronik rahatsızlıkları incelenerek mevcut hastalığın semptomları değerlendirilir.

Fiziksel muayene sırasında; vücut yapısı, duruşu, cilt ve deri kontrolü yapılır. Ayrıca tansiyon, nabız, solunum hızı, kalp ritmi gibi genel sağlık durumu da kontrol edilir. Muayene sürecinde bireyin duygusal ve zihinsel durumu da göz önünde bulundurulması gereken etkenlerden biridir. Hastanın ruh hali, stres ve kaygı düzeyi, depresyon belirtileri gibi problemleri dikkate alınır. Bireylerin günlük yaşantıdaki davranışları ve insan ilişkileri de değerlendirilerek homeopati ilaçları ve tedavi planı belirlenir. İlaçların nasıl kullanılacağı, dozaj miktarı ve kullanım süresi de muayene sırasında detaylı bir şekilde anlatılır.

Homeopati iyileşme belirtileriHomeopati İyileşme Belirtileri

Homeopatinin ilk iyileşme belirtilerinden biri, hastanın yaşam kalitesinin artmasıdır. Bununla birlikte diğer homeopati iyileşme belirtileri şunlardır:

  • Hastanın genel sağlık durumunu iyileştirerek enerjik ve mutlu hissetmesine destek olur.
  • Ağrı, ateş, kaşıntı gibi farklı hastalık semptomlarının azalmasına etki eder.
  • Uyku kalitesini artırarak daha zinde ve dinlenmiş hissettirir.
  • Anksiyete, depresyon ve stresin azalmasına, zihinsel berraklığın artmasına katkıda bulunur.
  • Sindirim sistemini düzenler.
  • Cilt sorunlarını iyileştirerek daha canlı bir görünüm kazandırır.
  • Kas ve iskelet sistemi üzerindeki ağrıları hafifletir.
  • Solunum yolu enfeksiyonları üzerinde azalma ve iyileşme görülür.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için vücudun hastalık belirtilerine karşı daha dirençli olmasını sağlar.

Farklı hastalıkların iyileşme sürecine katkıda bulunan homeopati, aynı zamanda vücudun savunma mekanizmasını da güçlendirir.

Homeopatik İlaçlar Nasıl Hazırlanır?

Homeopati tedavisi için gerekli olan ilaçlar; bitkisel, mineral ve hayvansal kaynaklardan elde edilir. Malzemeler, öğütülerek ya da eritilerek hazırlanır ve akabinde seyreltme işlemine geçilir. Alkol ya da su bazlı seyrelticiler kullanılarak aktif bileşenlerin çözelti içinde dağılması sağlanır.

Homeopatide kullanılan seyreltme derecesi de önemlidir. Her işlem aralığında çözelti iyice çalkalanarak bileşenlerin homojen bir şekilde dağılması ve etkisinin artırılması desteklenir. Birden fazla gerçekleştirilen seyreltme işlemi sonrasında homeopatik ilaçlar, istenilen seviyeye ulaşır. Hazırlanan ilaçlar, sıvı ya da katı formlarda kullanılabilir. Bitkisel kaynaklı olmalarından dolayı dondurularak raf ömrü uzatılabilir ve ilacın etkisi uzun süre korunabilir.

Uygun Remedi Seçimi

Tedavide, hastanın semptomları ve özel durumları göz önünde bulundurularak uygun remedi seçimi yapılır. Homeopati remedileri, her hasta için özel olarak belirlenir ve tedavi planında kişiye özgü uygulama aşamaları oluşturulur. Hastalık semptomlarının azalması ve aynı zamanda genel sağlık durumunun iyileştirilmesi için detaylı değerlendirmeler yapılır.

Tedavi aşamasında başlangıç noktası baz alınarak hastanın sağlık öyküsü değerlendirilir. Daha sonra fiziksel, zihinsel, duygusal belirtiler göz önünde bulundurularak ilaç seçimi yapılır. Remedi ise hastalık belirtileriyle benzerlik gösteren maddenin seyreltilmiş halinden elde edilir. Doğal maddelerden elde edilen ilaçlar düşük dozda kullanılır. Bu süreçte geleneksel tıp bilgilerini göz ardı etmeden ilacın uygulaması ve takibi yapılır. İlaç kullanımı süresince hasta takibi yapılarak etken maddenin etkileri ölçülür.

Homeopati Tedavisinden Kimler Faydalanabilir?

Çeşitli sağlık sorunları üzerinde etki eden uygulama, kronik hastalıklar başta olmak üzere duygusal, zihinsel ve fiziksel rahatsızlıklara sahip olan birçok kişiye uygulanabilir. Hamile, çocuk ve bebekler üzerinde de etki eden homeopati, alternatif tıp teknikleriyle farklı hastalıkların iyileşme sürecini destekler. Deneyimli ve alanında uzman kişiler tarafından uygulandığı takdirde tedavinin başarılı olma ihtimali yüksektir.

Homeopati Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Homeopati tedavisinden verimli sonuç alınması için bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir. Tedavi uygulanacak kişinin genel sağlık durumu başta olmak üzere; hastalığın belirlenmesi, uygulama öncesi beslenme, ilaç kullanımı, tedavi süreci ve süresi gibi pek çok konu göz önünde bulundurulmalıdır. Tedavi sürecinde dikkat edilmesi gereken diğer etkenler ise aşağıdaki gibidir:

  • Alanında deneyimli ve lisanslı homeopat seçiminin yapılması,
  • Detaylı hasta öyküsünün oluşturulması,
  • Geçmiş rahatsızlıkların ve tedavi süreçlerinin incelenmesi,
  • Doğru remedi seçiminin yapılması,
  • Hastanın diğer tedavileriyle uyumluluğunun kontrol edilmesi,
  • Sağlıklı beslenme ve aktif yaşamla desteklenmesi,
  • Tüm tedavi sürecinden hastanın bilgilendirilmesi gerekir.

Bu hususlara dikkat edildiği sürece kişiye özgü bir tedavi planı oluşturulması ve iyileşme sürecinin daha sağlıklı bir şekilde ilerlemesi mümkündür.

Homeopati Muayene Ücreti ve Homeopati İlaçları Fiyatları

Homeopati muayene ücreti, kliniklere ve uygulanan tedavi yöntemlerine göre değişiklik gösterir. Tedavinin toplam maliyeti, muayene sonrasında karar verilen ilaç türü, miktarı ve seans sayısına göre netlik kazanır. Homeopati ilaçları fiyatları ise remedinin formu, miktarı, etkisi ve kalitesine göre belirlenir.

Homeopati Sıkça Sorulan Sorular

Tedavi yöntemi hakkında yoğun olarak aratılan soruları sizler için derledik.

Homeopati Nedir Ne İşe Yarar?

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre alternatif tıp alanında güçlü etkiler sunan Homeopati, vücudun kendi kendini iyileştirebileceğini savunan bir tedavi yöntemidir. Homeopati ile tedavi edilen hastalıklar arasında; alerji, astım, kronik yorgunluk sendromu, baş ağrıları, depresyon, sindirim problemleri ve hormonal dengesizlikler yer alır.

Homeopat Hastalığı Nedir?

Az miktarda seyreltilmiş bitkinin kullanılması sonucunda iyileşmeyi tetikleyip vücudun kendini onarmasına olanak tanıyan bir tedavi yöntemi olarak kabul edilir.

Homeopatik Ürünler Nelerdir?

Homeopatik ilaçların yapımında kullanılan bileşenler arasında; soğan türleri, papatya, aynısafa ve sarı kantaron gibi ürünler yer alır.

Homeopati Yasal mı?

Homeopati, 2016 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp kapsamında kabul edilen yasal bir tedavi yöntemidir.