Nöralterapi Nedir ?
NÖRAL TERAPİ TARİHÇESİ
1881 de lokal anesteziklerin ilk olarak tanınmasından sonra bu ilaç grubu küçük cerrahi müdahalelerde ve sinir blokajları için kullanılmaya başlanmıştır. 1928’den sonra lokal anesteziklerin yapıldığı yerden daha uzak bölgelerde iyileştirici etkileri fark edilmeye başlanmış ve bununla ilişkili bildiriler başlamıştır. Birbirinden bağımsız faklı kişiler tarafından lokal anesteziklerin etkileri ve faydaları üzerine raporlar yayınlanmış, farklı lokal anestezik ilaçların keşfi ile gelişim devam etmiştir.
IGNH isimli uluslararası nöralterapi derneğinin eğitim programlarına katıldıktan sonra hastalarıma daha farklı bakmaya başladım. Nöral Terapiyle hastalarımın sağlığına kavuşması bu tedaviye olan inancımı arttırdı. Hastalarımdan çok güzel dönüşler almak beni bir hekim olarak mutlu etti.
Türkiye de ilk Nöral Terapi tedavisine başlayan kişi Prof. Dr. Hüseyin NAZLIKUL’dur. Kendisi bu tedavi yöntemini bir çok hastada uygulamış, sayısızca eğitimler vermiştir ve halende vermeye devam etmektedir. Bu eğitimlerle bana ışık olan Nöralterapi Derneği Başkanı Dr. Hüseyin Nazlıkul’a şükranlarımı sunuyorum.
NÖRAL TERAPİ NEDİR?
Nöral terapi, iyileşmeyi hızlandıran ve vücudun otonom sinir sistemini onaran etkili bir ağrı tedavisidir. Nöral terapi, bir kez mevcut olan elektriksel uyarıları yeniden kurarak yara izleri gibi travmanın neden olduğu vücut kısımlarını iyileştirmeye çalışır ve normal organ fonksiyonunun üretilmesine yardımcı olur.
Kronik Ağrının Etkili Tedavisinde Nöral Terapi ve Rolü
Nöralterapi, özellikle kompleks ağrılı hastalarda otonom sinir sistemi disfonksiyonu ve ağrılarının giderilmesinde oldukça etkili olabilen güçlü bir tedavidir.
NÖRAL TERAPİ Nasıl Uygulanır ?
Nöral terapi lokal anestezik madde kullanılarak yapılan düzenleme tedavisidir. Nöral terapide kesinlikle kortizonlu ilaçlar kullanılmaz. Amaç çeşitli alanlarda bozulmuş olan yapıların normale döndürülmesidir ve uzun süreli iyileşme sağlanır. Nöral terapide ağrıya neden olan faktörler ortadan kaldırıldığı için vücudun kendini yenileme sistemi devreye girer. Böylelikle fonksiyonlarda düzelme ve normale dönme sağlanır. Tedavi seanslar halinde yapılmaktadır. Haftada 1-2 seans uygulanabilir. Tedavi hastaya göre değişmektedir.
Nöral Enjeksiyon Nasıl Yapılır?
Genellikle cilt yüzeyinin hemen altındaki deri altı dokusuna çok ince bir iğne ile nöralterapi enjeksiyonu yapılır. Anestezi bir akupunktur noktasına, sinire, yara izine, beze veya başka bir tetik noktasına enjekte edilir. Bazı durumlarda, yaygın bir ağrı alanını kapatmak için bir dizi enjeksiyon da kullanılabilir.
Bazen, girişim alanının konumuna ve vücudun doğal akışını yeniden sağlamak için neyin gerekli olduğuna bağlı olarak daha derin bir enjeksiyon gerekebilir. Yara dokusu enjekte edildikten sonra, otonom sinir sisteminin stabilizasyonunu teşvik etmek için bir damara az miktarda anestezik de enjekte edilebilir.
Nöral Enjeksiyon Ağrılı mı?
Hastalarımızın çoğu için nöral enjeksiyon tedavisinin rahatsızlığı sivrisinek ısırmasına eşdeğerdir. Ancak diğerleri için ağrı çok daha yoğun olabilir. Enjeksiyondan yaşayacağınız ağrı miktarı, enjekte edilen bölgenin hassasiyetine, gereken enjeksiyon derinliğine ve skar dokusunun kalınlığına bağlıdır.
Nöralterapinin Kullanıldığı Hastalıklar:
1-Migren ve baş ağrılarını tedavisi
2-Boyun, sırt ve bel ağrıları gibi kas kökenli ağrıların tedavisi
3-Bel ve boyun fıtıklarında ağrının giderilmesi
4-Eklem hastalıkları (menisküs yırtılması, eklem içindeki sıvının azaltılması, sporcu yaralanmaları)
5-Sinir basısına bağlı oluşan ağrıların tedavisi
6-Romatizmal hastalıkların tedavisi
7-Allerjik astım ve allerjik rinit gibi allerjik kökenli hastalıkların tedavisi (bağışıklık sistemindeki denge bozukluğu)
8-Tiroid hastalıklarının tedavisi
9-Menapoz sıkıntılarının giderilmesi
10- Adetr düzensizlikleri ve şiddetli adet sancılarının tedavisi
11-Hormonal bozukluğa bağlı üreme sorunları
12-Kronik tonsillit (geçmeyen boğaz iltihabı) tedavisi
13-Kronik sinüzit tedavisi
14- Fibromyalji (yaygın kas ağrıları), devamlı yorgunluk hissi ve halsizlik tedavisi
15-Depresyon ve panik atak gibi ruhsal hastalıkların tedavisi
16-Kronik kabızlık tedavisi
17- Bağırsak hastalıklarını tedavisi (irrtabl kolon sendromu, ülseratif kolit ve crohn)
18-Yüz felci tedavisi
19-Trigeminal nevralji tedavisi
20-Spor yaralanmaları tedavisi
21-Vücudun toksinlerden arındırılması
22-Anti-aging (yaşlanmanın önlenmesi)