
Glutatyon, hücrelerde üretilen bir antioksidandır. Ağırlıklı olarak üç amino asitten oluşur: glutamin, glisin ve sistein. Vücuttaki glutatyon seviyeleri yaşlanma ile birlikte ve yetersiz beslenme, çevresel toksinler ve stres gibi birçok faktörden dolayı azalabilir.
Glutatyon, vücut tarafından doğal olarak üretildiği gibi, intravenöz, topikal veya inhalan olarak da uygulanabilir. Ayrıca, kapsül ve sıvı formda ağızdan takviye olarak da mevcuttur. Ancak, bazı durumlar için glutatyonun ağızdan uygulanması, intravenöz uygulama kadar etkili olmayabilir.
Glutatyonun Faydaları
Oksidatif stres: Oksidatif stres, serbest radikallerin üretimi ile vücudun bunlarla savaşma yeteneği arasında bir dengesizlik olduğunda meydana gelir. Oksidatif stresin çok yüksek seviyeleri, birden fazla hastalığın habercisi olabilir. Bu hastalıklar arasında diyabet, kanser ve romatoid artrit bulunmaktadır. Glutatyon, oksidatif stresin etkilerini dengelemeye yardımcı olur ve böylece hastalıkları azaltabilir.
Alkolik ve alkol dışı yağlı karaciğer hastalığında hücre hasarını azaltır: Karaciğerdeki hücre ölümü, glutatyon da dahil olmak üzere antioksidan eksikliği ile kötüleşebilir. Bu, hem alkol bağımlılarında hem de sigara içmeyenlerde yağlı karaciğer hastalığına yol açabilir. Glutatyon, alkolik ve alkol dışı kronik yağlı karaciğer hastalığı olan bireylerin kanındaki protein, enzim ve bilirubin seviyelerini iyileştirdiği gösterilmiştir.
Yaşlı bireylerde insülin direncini iyileştirir: İnsanlar yaşlandıkça daha az glutatyon üretir. Araştırmacılar, yaşlı bireylerde glutatyonun kilo yönetimi ve insülin direncindeki rolünü araştırmak için hayvan ve insan çalışmaları kombinasyonu kullandılar. Çalışma bulguları, daha düşük glutatyon seviyelerinin daha az yağ yakımı ve vücutta daha yüksek yağ depolama oranları ile ilişkili olduğunu gösterdi.
Yaşlı deneklere, glutatyon seviyelerini artırmak için diyetlerine sistein ve glisin eklendi; bu seviyeler iki hafta içinde yükseldi ve insülin direncini ve yağ yakımını iyileştirdi.
Periferik arter hastalığı olan kişiler için hareketliliği artırır: Periferik arter hastalığı, periferik arterlerin plakla tıkanması durumunda ortaya çıkar. En sık bacaklarda görülür. Bir çalışma, glutatyonun dolaşımı iyileştirdiğini ve çalışma katılımcılarının ağrısız daha uzun mesafeler yürüyebilme yeteneğini artırdığını bildirdi. Glutatyon alan katılımcılar, plasebo tuzlu çözüm yerine intravenöz infüzyonlar aldı ve hareketlilikleri analiz edildi.
Parkinson hastalığı belirtilerini azaltır: Parkinson hastalığı, merkezi sinir sistemini etkiler ve titreme gibi belirtilerle karakterizedir. Şu anda bir tedavisi yoktur. Daha eski bir çalışma, intravenöz glutatyonun titreme ve sertlik gibi belirtiler üzerindeki olumlu etkilerini belgeler. Daha fazla araştırma gerekmekle birlikte, bu vaka raporu glutatyonun bu hastalığı olan bireylerde belirtileri azaltmaya ve yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini önermektedir.
Otoimmün hastalıklarla savaşmaya yardımcı olabilir: Otoimmün hastalıklardan kaynaklanan kronik iltihaplanma, oksidatif stresi artırabilir. Bu hastalıklara romatoid artrit, çölyak hastalığı ve lupus dahildir. Bir çalışmaya göre, glutatyon vücudun immünolojik yanıtını uyararak veya azaltarak oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olur. Otoimmün hastalıklar, belirli hücrelerdeki mitokondrileri hedef alır. Glutatyon, serbest radikalleri ortadan kaldırarak hücre mitokondrilerini korumaya çalışır.
Otizmli çocuklarda oksidatif hasarı azaltabilir: Tıbbi Bilim İzleyici Kaynağı’nda rapor edilen bir klinik deneme dahil birçok çalışma, otizmli çocukların beyinlerinde daha yüksek oksidatif hasar ve daha düşük glutatyon seviyeleri olduğunu göstermektedir.
Glutatyon Seviyelerinizi Artırmanın 9 Doğal Yolu
- Kükürt İçeren Gıdalar Tüketin
Kükürt, bazı bitki ve protein gıdalarında doğal olarak bulunan temel bir mineraldir. Vücutta önemli proteinlerin ve enzimlerin yapısı ve aktivitesi için gereklidir. Özellikle, glutatyon sentezi için kükürt gereklidir. Kükürt, besinlerde iki amino asitte bulunur: metiyonin ve sistein. Ağırlıklı olarak sığır eti, balık ve kümes hayvanları gibi diyet proteinlerinden elde edilir. Ancak brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar, kara lahana, su teresi ve hardal yeşilleri gibi cruciferous sebzeler de kükürtün vejeteryan kaynaklarıdır. - C vitamini alımınızı artırın
C vitamini, çeşitli gıdalarda bulunan suda çözünebilir bir vitamindir, özellikle meyve ve sebzelerde. Çilek, narenciye meyveleri, papaya, kivi ve dolmalık biber, C vitamini açısından zengin gıdalara örneklerdir. Bu vitamin, hücreleri oksidatif hasardan korumak için antioksidan olarak işlev görmek de dahil olmak üzere birçok işlevi vardır. Ayrıca, vücudun glutatyon da dahil olmak üzere diğer antioksidanları sağlamasına olanak tanır. Araştırmacılar, C vitamininin önce serbest radikallere saldırarak glutatyon seviyelerini artırmaya yardımcı olabileceğini keşfetmiştir. - Diyetinize Selenyum İçeren Gıdalar Ekleyin
Selenyum, temel bir mineral ve glutatyon koenzimidir, yani glutatyon aktivitesi için gerekli bir maddedir. Selenyumun en iyi kaynakları arasında sığır eti, tavuk, balık, iç organlar, lor peyniri, kahverengi pirinç ve Brezilya fındıkları bulunmaktadır. Selenyum alımınızı artırarak vücudunuzun glutatyon seviyelerini korumasına veya artırmasına yardımcı olabilirsiniz. - Doğal Olarak Glutatyon İçeren Gıdalar Tüketin
İnsan vücudu glutatyon üretir, ancak diyet kaynakları da vardır. Ispanak, avokado, kuşkonmaz ve bamya, diyet kaynakları arasında en zengin olanlardandır. Ancak, diyet glutatyonu insan vücudu tarafından zayıf bir şekilde emilir. Ayrıca, pişirme ve depolama koşulları, gıdada bulunan glutatyon miktarını azaltabilir. Glutatyon seviyelerini artırmada daha düşük bir etkiye sahip olmasına rağmen, glutatyon açısından zengin gıdalar oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olabilir. - Peynir Altı Suyu Protein Takviyesi
Vücudunuzun glutatyon üretimi belirli amino asitlere bağlıdır. Cysteine adı verilen bir amino asit, glutatyon sentezinde özellikle önemli bir rol oynar. - Zerdeçal Ekstresi Deneyin
Zerdeçal, canlı sarı-turuncu renkte bir bitki ve Hindistan mutfağında popüler bir baharattır. - Yeterince Uyku Alın
İyi bir gece uykusu genel sağlık için gereklidir. İlginç bir şekilde, uzun süreli uykusuzluk oksidatif strese ve hatta hormon dengesizliklerine neden olabilir. Ayrıca, araştırmalar kronik uyku yetersizliğinin glutatyon seviyelerini azaltabileceğini göstermiştir. - Düzenli Egzersiz Yapın
Düzenli fiziksel aktivite, doktorlar ve sağlık uzmanları tarafından uzun zamandır önerilmektedir. Egzersizin hem fiziksel hem de zihinsel sağlık için iyi olduğu sürpriz değildir. Son araştırmalar, egzersizin aynı zamanda antioksidan seviyelerini, özellikle de glutatyonu korumaya veya artırmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. - Alkol Tüketiminden Kaçının
Kronik ve aşırı alkol alımının birçok olumsuz sağlık etkisiyle ilişkili olduğu sürpriz değildir. Alkolizm genellikle karaciğer sirozu, beyin hasarı ve pankreatit gibi durumlarla ilişkilendirilir. Çok fazla bilinmese de, akciğer hasarı da alkolizmin bir olumsuz etkisidir. Bu, glutatyon seviyelerinin alkol tüketimi ile önemli ölçüde azaldığı bir durumdur.
Glutatyon, vücutta birçok fayda sağlayan önemli bir antioksidandır. Doğru beslenme ve yaşam tarzı ile glutatyon seviyeleri artırılabilir, bu da genel sağlık ve yaşam kalitesini iyileştirebilir.